Vanaf 6 februari 2016 staan de deuren van het gloednieuwe Nijntjemuseum in Utrecht wagenwijd open. En omdat Nijntje zowel ons leven als dat van onze kindjes al ruim 60 jaar verrijkt, vonden we het een uitstekend plan om het museum te onderwerpen aan een uitgebreid bezoek.

Loeidruk is het. Kinderen rennen gillend rond, zeulen met ballen, bordjes en ander keukengerei en kruipen door keukenkastjes van de ene kamer naar de andere. Moeders met bolle buiken en/of kinderen in draagdoeken houden hun kroost nauwlettend in de gaten. Her en der verschansen verdwaasde vaders zich achter stoelen en Nijntje-huizen.

Een verademing bij binnenkomst zijn de vele, vrolijk gekleurde kapstokjes, kluisjes en de fixe ruimte waar je je kinderwagen kunt stallen. O, én de hartelijke mensen die – in puike Nijntjeshirts – onze kaartjes scannen. Hulde voor de ontvangst.

Hoogte: 1.50 meter
Zaal 1 bestaat grotendeels uit speelruimtes voor mensen met een lengte onder de 1.50 meter. Een prachtig huisje met keuken, badkamer, slaapkamer en eetkamer waar kinderen in kunnen kruipen, ravotten, puzzelen en spelen. Drukte van jewelste! Als ouder kun je lekker in een echte Nijntjestoel kruipen om het spelende spul te bekijken of boekjes (voor) te lezen. Kun je moeilijk stilzitten? Dan kun je klimmen op trapjes die niet geschikt zijn voor volwassenen. Of je op handen en voeten achter je kleintjes aanwurmen onder het 1.50-hoge plafonnetje van de Nijntje-keuken. Het huisje uit het voormalige Dick Bruna-huis staat er ook, omgeven door een tuintje met plantjes en grasmaaier. Tuinieren maar.

De tweede zaal is voorzien van kastjes waar vragen in verstopt zijn. Daarna mag je zorgen voor Nijntjefiguren en voor jezelf (hoeveel weeg ik, hoe lang ben ik) in een derde zaal die voorzien is van het thema gezondheid. We kunnen de kindjes met moeite losweken van al dat moois, maar belanden uiteindelijk toch in een volgende zaal, zo mogelijk nog meer te doen is: maak je eigen tentoonstelling, plak magneetjes en maak je eigen kunstwerk of speel met licht.

We zijn alleen met deze zalen beneden al zó lang zoet, dat we het ergste vrezen voor de bovenverdieping 🙂

Ringeling!
Pas op! Een fiets! Netjes wachten voor het stoplicht tot je over mag steken, of pak je liever de bus? De bovenverdieping heeft als thema verkeer. Pas op voor je tenen, want je wordt door al die peuters op fietsjes zó van je sokken gereden. Kindjes rennen van hot naar her, spelen memory, poppenkast en duwen spoorbomen open en dicht als de trein eraan komt.

Op? Nee!
Nee hoor, ook na al dit verkeersgeweld is het feest nóg niet voorbij. We rennen door de eetzaal en komen in de dierentuin / op de boerderij terecht. Ouders kunnen inmiddels een plekje zoeken om even op hun gat te zitten en uit te blazen, want de door de leeuwenkooien-kruipende-kinderen zien ze voorlopig niet meer terug. Na de dierentuin is er ook nog een zaal waar naar hartelust getekend en geknutseld kan worden, en waar zelfs een klein theatertje is.

Museum?
Nee! Dit is geen museum! Dit is vele malen beter dan een museum. Dit is spelen, ontdekken en een piepklein beetje leren met de overbekende figuren van ons aller Dick Bruna. De opzet van het nieuwe museum is – zeker ten opzichte van wat het voorheen was – goed doordacht. De ruimte, de wc’s (mogen we daar even een extra pluspuntje voor noteren! We zijn verliefd op de wasbakjes en de duo-plasser!), de inrichting van de zalen en de activiteiten voor de kinderen: het neigt naar perfectionisme.

We hopen wel dat het museum een aantal items in grote oplages heeft laten produceren, want de voorwerpen waarmee gespeeld mag worden zijn heel kindvriendelijk, maar de kinderen zijn soms wat minder vriendelijk voor de desbetreffende voorwerpen. We hopen dat alles dag één heeft overleefd, maar of ze het een week volhouden, valt te betwijfelen 😉

Al met al: wij zijn hier de komende tijd vaker te vinden. Als je kleintjes hebt: plan een dagje Utrecht en zorg ervoor dat je een aanzienlijk deel van de dag indeelt voor een bezoek aan deze geweldig leuke plek!

Nijntjemuseum
Agnietenstraat 2, Utrecht
nijntjemuseum.nl