Somoiso, wie en wat is dat nou eigenlijk? Misschien wist je het al, of misschien had je het niet verwacht: Somoiso is Hanneke van der Meer (mama, art director, schrijfster, illustrator én dus het brein achter Somoiso + BuitenHelden). En Somoiso? Dat komt van Zo. Mooi zo. Want dat is hoe zij de vrolijk gekleurde wereld van kinderen ziet. Kijk je mee?

wie is somoiso hanneke van der meer achter de schermen uitgever illustrator prentenboeken apps

Laten we beginnen met Hanneke. Dat ben ik. Vriendin van René en mama van drie kinderen inspiratiebronnetjes (nu zeven, zes en vier jaar oud). Schoenenfan. En daarnaast vier dagen per week art director/vormgever bij een content marketingbureau in Amersfoort. En in alle minuutjes en uren die er links en rechts nog over zijn, steek ik een heleboel liefde, energie, potloodlijnen en verfspetters in Somoiso.

wie is somoiso hanneke van der meer achter de schermen uitgever illustrator prentenboeken appsWeetjes, wakker worden en wegwezen
Een doodgewone werkdag begint rond kwart voor zeven. Met de wekker die, zoals alle doodgewone ochtenden, nét niet een enkele vliegreis uit het dakraam cadeau krijgt. Eerste check van social media. Blogs. Nieuws. Opslaan in readinglists en dan uit bed. Drie kindjes stuiteren eveneens hun bedden uit en stampen als een kudde wilde olifanten de trap af. Ontbijt.

wie is somoiso hanneke van der meer achter de schermen uitgever illustrator prentenboeken appsKindjes richting school, ik in de trein. Lezen. Schetsen. Ideeën uitwerken en snelle krabbels maken voor verhalen die ooit het daglicht zullen zien. Bestemming Amersfoort. Na een werkdag en een wederom productieve treinreis rond een uur of zes thuis om te verbroederen met de rest van het gezin. Spitsuur en ontspanningsmoment in een. Dat is een kunst opzich.

wie is somoiso hanneke van der meer achter de schermen uitgever illustrator prentenboeken appswie is somoiso hanneke van der meer achter de schermen uitgever illustrator prentenboeken appsSomoiso by artificial light
Als de inspiratiebronnetjes naar dromenland zijn vertrokken, komen er vellen papier, laptops, iPads en daglichtlampen tevoorschijn. Afhankelijk van de planning stort mijn ega zich meestal op animeren en programmeren van apps* en hou ik me bezig met schrijven, illustraties maken of PR en Marketing. Het streven is werken tot 22.00 uur, maar de uitschieters richting 23.30 uur zijn meer regel dan uitzondering. Met als gevolg dat de neiging om de eerder genoemde wekker uit het dakraam te smijten, elke ochtend een beetje toeneemt.

Mamadag
Ook op mama’s dagen thuis vormen illustreren en Somoiso een rode draad. Soms kunnen we ermee touwtje springen. En soms draait hij om onze enkels en struikelen we erover. Ik ben gezegend met een extreem creatieve dochter (dank, universum!) die op alle momenten van de dag de sterren van de hemel wenst te tekenen. Mijn geluk, want op die manier kan ik gezellig samen met haar aan tafel schuiven. We omringen onszelf met potloden, verf en papier en kriebelen vellen vol. Leuk én handig.

wie is somoiso hanneke van der meer achter de schermen uitgever illustrator prentenboeken apps

Mijn twee mannen willen zo nu en dan ook wel lekker meedoen met plakken en knutselen, dus ik maak ook overdag vaak een aantal uren. Een enkele keer zijn er ‘moetjes’. Tijdens Nationale voorleesweken, Kinderboekenweek of andere actuele thema’s die met boeken en lezen te maken hebben. Of na het afronden/lanceren van een app of prentenboek. Die vlecht ik tussen de dagelijkse bezigheden met kinderen door en dat valt écht niet altijd mee. Soms is het simpelweg niet voor elkaar te krijgen om een campagne te starten, een tekening te maken of een blogpost te schrijven op de dag zelf en dat wordt dan vooruitgeschoven zodat ik het in de avonduren kan oppakken.

wie is somoiso hanneke van der meer achter de schermen uitgever illustrator prentenboeken appsEn hoeveel boeken ga je maken?
Inspiratie haal ik uit het dagelijks leven. Een wandelingetje met z’n allen, verhalen die mijn kindjes vertellen als er weer eens een onstuimig rollenspel de kop opsteekt en uit uitjes die we samen maken. Het is een soort rivier die altijd doorkabbelt, dus aan ideeën nooit gebrek.

Ik hoop in ieder geval nog veel verhalen te maken de komende jaren. Sowieso liggen er ideeën op de plank waar ik op z’n minst vijf jaar mee vooruit kan en er blijft meer en meer bijkomen.


wie is somoiso hanneke van der meer achter de schermen uitgever illustrator prentenboeken appsEn… Verder?

Verder heb ik als tak onder Somoiso ook BuitenHelden nog. Een platform voor jonge kinderen (tot 6 jaar + ouders) dat gaat over ontdekken, buitenspelen en natuur. Voorheen maakte ik daar ook een magazine bij, maar momenteel bestaat BuitenHelden alleen online als blog en social media.
Het kost allemaal flink wat energie en ik maak vaak kunstwerkjes van de planning, maar de dagen waarop er een app in de App Store staat, René en ik een prijs winnen voor een app, ik een echt prentenboek in mijn handen hou (en daarna een hele palet mag versjouwen) zijn het helemaal waard.

*tja, want helemaal alleen ben ik natuurlijk niet… zonder René geen apps. Officieel is Somoiso alleen Hanneke, en René is semi-vrijwillig ingelijfd als onbetaalde stagiair 😉