Prentenboeken kunnen iedereen raken. Kinderen én volwassenen. Laat je eens verleiden door prachtige prentenboek-covers: er zijn zoveel mooie. Sommige omslagen zijn ware kunstwerken (en dat geldt in de meeste gevallen ook voor hun binnenwerken). De mooiste prentenboek-covers op een rij.

the arrival shaun tanThe Arrival

Shaun Tan

The Arrival is een verhaal dat wordt verteld door middel van een lange reeks woordloze illustraties. Ze lijken uit lang vervlogen tijden te komen.

Een man verlaat zijn vrouw en kind om een plek te zoeken die betere vooruitzichten biedt. Hij reist naar een onbekend land aan de overzijde van de oceaan. Uiteindelijk bevindt hij zich in een onwaarschijnlijke stad vol vreemde gebruiken, absurde dieren, zwevende objecten en vreemde, onverstaanbare talen.

Met niets meer dan zijn koffer en een handjevol geld moet deze migrant werk vinden én een plek waar hij kan wonen en een leven op kan bouwen. Hij wordt op zijn reis geholpen door sympathieke vreemdelingen die allen hun onvertelde verhalen met zich meedragen: verhalen over een gevecht mét en het overleven ín een wereld vol geweld, onrust én hoop.

Niet alleen de prentenboek-cover van ‘The Arrival’ is bloedmooi. Wanneer je begint met bladeren, nemen de waanzinnige illustraties je mee naar een andere wereld. En aangezien het verhaal verteld wordt zonder woorden, is dit kunstwerk er zeker een die een plek in Nederlandse boekenkasten verdient.

The Arrival
Shaun Tan
Bestel hierimg_0242
The Garden of Abdul Gasazi

Chris van Allsburg

Soms is de grens tussen illusie en realiteit flinterdun en niet zo duidelijk als we misschien zouden willen. Daar komt Alan ook achter als hij de tuin van Abdul Gasazi instruikelt. Het hondje Fritz – het lievelingetje van Mevrouw Hester waar Alan op past – wandelt namelijk de tuin van Gasazi binnen, ondanks het bordje dat aangeeft dat deze tuin extreem verboden is voor hondjes. Alan raapt zijn moed bij elkaar en gaat achter Fritz aan. Maar als Alan het hondje uit het oog verliest, zit er niets anders op dan aankloppen bij de gepensioneerde Mr. Gasazi…

In dit vreemde prentenboek neemt Chris van Allsburg je op een vernuftige manier mee in zowel de echte als de surrealistische wereld. De wonderbaarlijk mooie illustraties zullen lezers nog lang bij blijven, wanneer ze de betoverde tuin van Adbul Gasazi verlaten hebben.

The Garden of Abdul Gasazi
Chris van Allsburg
Bestel hier


flotsam david wiesnerFlotsam

David Wiesner

Een jongen vindt op het strand een oude camera. Hij haalt de film eruit en laat deze ontwikkelen. Wat hij in handen krijgt, zijn foto’s van fantastische onderwatersteden en bijzondere uitvindingen. De laatste foto is de meest intrigerende: een meisje. Zij houdt een foto van een kind vast, dat een foto van een kind vasthoudt, dat een foto van een kind vasthoudt, en zo gaat het verder en verder.

De jongen vermoedt dat hij één van de fotografen is in een lange reeks, die deze camera heeft gevonden. Hij neemt een foto van zichzelf en gooit de camera terug in de oceaan. De oceaan draagt de camera met zich mee, tot deze uiteindelijk op een strand aanspoelt en gevonden wordt door een ander kind.

Flotsam vertelt een verhaal zonder woorden. In tegenstelling tot de twee boeken hiervoor, is dit prentenboek voorzien van kleurenillustraties. Wat de prentenboek-cover belooft, wordt in het binnenwerk waargemaakt: illustraties waar de fantasie vanaf druipt. Voor kinderen een fantastische wereld om te beleven.

Flotsam
David Wiesner
Bestel hier


House held up by treesHouse held up by trees

Ted Kooser / Jon Klassen

Toen het huis nieuw was, groeide er geen enkele boom op het perfect gladde gazon. Zonder bomen waren er geen schaduwplekken om te schuilen voor de zon en geen plekken om hutten te bouwen. De kinderen die in het huis woonden, vonden daarom hun weg naar de boomrijke tuinen van omringende huizen. Daar boden wilde struiken perfecte plekken om in het geheim te spelen.

Wanneer de kinderen opgroeien en uiteindelijk het huis verlaten, blijft vader alleen achter. Hij voert alleen de moeizame strijd tegen de ronddartelende zaadjes en ontloken boompjes. Tot op een dag ook vader verhuisd. Dan zoeken de bomen langzaam toenadering tot het huis…

De illustraties van Klassen maken van dit verhaal een meesterwerk. Zijn herkenbare stijl past vlekkeloos bij de thema’s van dit verhaal: schuilen, thuis, verlaten, natuur. De sobere kleuren die Klassen gebruikt zorgen ervoor dat de illustraties een weemoedig gevoel oproepen.

House held up by trees
Ted Kooser, illustraties Jon Klassen
Bestel hier


Het grote boek van vergeten Prinsessen

Rebecca Dautremer

img_0245Worden prinsessen echt in een roos geboren? Hoe onderscheid je een namaakprinses van een echte prinses? Had je al een klets-estafette met prinses Louisette d’Esperluette en wonen álle prinsessen in een torenkamer? Zag je Roma Manouche al eens dansen om een vuur… en… Welke prinses ben jij?

Dit boek vertelt je over prinsessen zoals Assepoester en heel wat andere beroemde exemplaren. Maar minstens zoveel over de onbekende prinsessen. Vergeten prinsessen als Maankwartier, Jazzy Ezzy, Doremi of het Chinese Efemeertje. Zij zijn zo goed verstopt, dat ze zelf niet eens meer weten wie ze zijn…

Rebecca Dautremer geeft alle vergeten prinsessen hun verdwenen leven terug in prachtige, dromerige illustraties. Dautremer staat bekend om haar fantasierijke, soms ronduit vreemde platen die de gedachten van ouders én kinderen op een heerlijke manier alle kanten op weet te manoeuvreren.

Het grote boek van vergeten Prinsessen
Rebecca Dautremer
Bestel hier


The mighty LaloucheThe Mighty Lalouche

Matthew Olshan

In Parijs woonde een goedhartige postbode. Zijn naam was Lalouche. Hij was klein, maar zijn handen waren behendig, zijn benen snel en zijn armen sterk. Op een dag werd zijn werk overgenomen door een elektrische wagen. Lalouche besloot zijn heil te zoeken in het boksen, om zichzelf en zijn vogeltje Genevieve te onderhouden. ‘Bokser? Jij?’, vroegen de vechtersbazen. ‘Als wij niezen, val je al om!’ Maar Lalouche weigerde op te geven. Misschien was de kleine Lalouche wel zo behendig, zo snel en nét sterk genoeg om zijn tegenstanders te verslaan…

Een wonderlijk verhaal, vol humor en ontroerende momenten, adembenemend tot leven gebracht door de wonderlijke illustraties van Sophie Blackall.

The Mighty Lalouche
Matthew Olshan
Bestel hier


We hopen dat je net zo geniet van deze geweldig mooie prentenboek-covers als wij. Misschien ben je wel zo enthousiast dat je straks met je kindje (of stiekem lekker alleen, met een kopje thee) in één van deze boeken duikt. Ken je nog meer boeken met geweldige covers? Laat het even weten! Misschien kunnen we dan een tweede reeks ‘Mooiste’ maken.