Dit jaar vond de Kinderboekenparade plaats op zondag 21 juni. Net als voorgaande jaren vormde het Kinderboekenmuseum in Den Haag het decor van dit kleurrijke kinderboekenfestival. Marianne bracht met haar gezin een bezoek aan de parade.

Om 11.00 uur vond de opening plaats door niemand minder dan Dennis van der Geest. Hij trapte de Vader Voorlees-estafette af. Helaas waren wij toen nog op weg naar het spektakel. Bij aankomst werden we meteen meegesleurd in de sfeer van kinderboeken en –verhalen, doordat er vanuit het Centraal Station direct leuke activiteiten waren.

Warm welkom
We kregen een warm onthaal van diverse dames, mooi uitgedost in spectaculaire kostuums. We werden letterlijk de Verhalenbazaar ingetrokken, waar we op grote kussens plaats namen en konden genieten van het verhaal van Tommy, een jongetje niet groter dan je duim, die ondanks zijn lengte zijn droom om ridder te worden laat uitkomen. Iedereen luisterde ademloos naar de verteller. Op 19 juli a.s. vindt er overigens in Rotterdam een grote Verhalenbazaar plaats (meer informatie kun je vinden op www.verhalenbazaar.nl).

Dikkie Dik en Kikker
De kinderen wilden hierna naar de springkussens, maar omdat we niet kwamen om te springen, zijn we doorgelopen naar het festival. Daar kwamen Dikkie Dik en Kikker aangelopen, de kinderen mochten met hen op de foto of even met ze knuffelen. Voor onze jongste twee meiden – Abi en Olivia – was dit nog iets te veel van het goede, maar Eliza overwon haar angst en stond in no time in een innige omhelzing met Dikkie Dik. Ook liepen Geronimo Stilton, Dolfje Weerwolfje en Bram (uit Het Leven van een Loser) rond om mee op de foto te gaan.

Outfits maken
Op het kunstplein voor het kinderboekenmuseum stond Art-S-Cool (www.art-s-cool.nl) met een tent. Hier kon je je laten omtoveren tot een held, koning of monster uit een van je favoriete boeken (4+). Met behulp van allerlei materialen werd tracht een spectaculaire outfit te realiseren. Abi wilde – hoe kan het ook anders – Nijntje worden. Zelf is ze nog iets te klein om een outfit te maken, maar de aanwezige dames van Art-S-Cool maakten een mooie Nijntje hoed voor haar en ook werd Nijntje op haar wang geschminkt. Eliza hielp zelf wel wat mee en werd omgetoverd tot Dikkie Dik inclusief staart en Dikkie Dik afbeelding op haar wang. Ook kon je op dit plein via het Haags HipHop Centrum live painten op een street art wall (6+) of tegen een kleine vergoeding een tasje customizen met graffiti.

Verhalentapijten en pollepelprinsessen
In het museum stond Kindercentrum 2Samen met een workshop ‘Aan de slag met het maken van een VerhalenTapijt’ (2+). Onze kinderen zitten ook op dit kindercentrum en Abi zag haar leidster en wilde dus meteen aan de slag met deze workshop. De meiden werden met een beetje begeleiding vrijgelaten om hun creativiteit te uiten op een tegeltje. Er werd getekend en geplakt met diverse materialen. Museum Meermanno stond hier ook om je Middeleeuws te leren schrijven, zoals de monniken dit deden (4+).

Verder waren er nog activiteiten zoals het maken van een prinses of koningin van een pollepel,  luisteren en wegdromen bij voorlezers van de VoorleesExpress Den Haag en het maken van een strandschilderij bij medewerkers van het Haags Historisch Museum (4+).

Vertellen, voorlezen en beleven
Een kinderboekenparade zou geen kinderboekenparade zijn zonder vertel- en theateroptredens, interviews, voorlezen en signeersessies door bekende (en veel – voor ons met hele kleine kinderen- nog onbekende) kinderboekenschrijvers zoals Paul van Loon, Tosca Menten en Manon Sikkel. Er was ook nog een medialab waar je de leukste kinderboekenapps kon proberen. Helaas hebben wij dit, door de veelheid aan workshops die de kinderen wilden doen, niet kunnen bekijken. Graag hadden wij gekeken of er nog apps van Somoiso bij zaten. Tot slot was er een Nijntje Podium waar je kon meedoen met Dansen met Nijntje en waar allerlei andere leuke Nijntje activiteiten te doen waren.

Wij hebben genoten van deze dag en van de Kinderboekenparade. Het was erg gezellig, druk bezocht en groots opgezet. Voor ons een absolute aanrader voor volgend jaar!
____

De Kinderboekenparade trok dit jaar maar liefst 4500 bezoekers.

Marianne van Velthoven ging dit jaar met haar man Johan en drie kinderen Eliza, Abigail en Olivia naar de Kinderboekenparade. Naast haar gezin heeft Marianne een eigen webshop: shoppenbijmar.nl