boekenfabriek prentenboek tip kinderen somoisoIk kwam in de bibliotheek een alleraardigst boek tegen: De Boekenfabriek, geschreven door Karin de Jong. Het boek viel in de eerste instantie op door de felrode, mooi geïllustreerde cover. Het maakte nieuwsgierig naar het binnenwerk. 

Uil vertelt Kameleon een mooi verhaal. Een verhaal over lekkere vliegjes en muggen. Kameleon vindt het zo prachtig, dat hij het nóg een keer wil horen. Maar dat kan niet, volgens Uil. Want als je een verhaal eenmaal vertelt hebt, is het Foetsie. Maar… als je het verhaal nou opschrijft en er een boek van maakt, dan kun je het keer op keer lezen. Kameleon vindt het een goed idee. Uil maakt het verhaal. En Kameleon mooie tekeningen. Ze sturen alles naar Hond, de baas van de boekenfabriek, maar Hond laat hen weten dat geen hond dit verhaal wil lezen. Ze proberen het met een ander verhaal, maar ook daar wil Hond geen boek van maken. Dan gaan Uil en Kameleon op bezoek bij Hond. Ze vertellen hem een sappig verhaal over worstjes en dat wil Hond wél uitgeven! Uil en Kameleon hebben maar één eis: dat Hond dan óók hun boek over vliegjes en muggen maakt.

Het verhaal is grappig en vlot, al is het wel een blik op een wereld van volwassenen en op de enorme aanwas aan (kinder)boeken waar veel ambitieuze schrijvers en illustratoren tegenwoordig mee worstelen. Voor kinderen echter leuk om de manier waarop een boek tot stand komt op een simpele en mooi geïllustreerde manier te volgen. De illustraties zijn erg mooi. Een beetje dromerig, fantasievol en voorzien van heldere kleuren. Dit boek kan een leuke aanleiding zijn om met je kindje na het lezen zelf ook een boekje te maken.

Vanaf ca. 4 jaar.

Titel: De Boekenfabriek, of hoe Uil en Kameleon een boek maakten
Auteur: Karin de Jong
Illustrator: Marije Koelewijn
ISBN: 9789082039320
Uitgever: Bekenstein
Prijs: € 14,95

Nog meer voorlezen? Bestel nu Noa Tovervijver!