Ik liep bij de boekhandel en was naarstig opzoek naar een mooi, leuk kinderboek. Raar. Ik kon eigenlijk weinig vinden dat helemaal aan mijn wensen voldeed. Een hoop mooie boeken staan hier al in de kast, en daardoor wordt de keuze wat beperkter. Maar toen viel mijn oog op een lieveheersbeestje.

Igor stippelkampioen. Ik zag ‘m. En eigenlijk kon het me niet meer zo heel veel schelen waar het verhaal over ging. Natuurlijk herken je het lieveheersbeestje van ‘Superbeesje’, een enorm grappig prentenboek dat kinderen erg aanspreekt van de hand van Guido van Genechten. Zo ook Igor. Onmiskenbaar. Omdat ik Superbeesje ook zo’n briljant lieveheersbeestje vind, heb ik dit boekje gewoon meegenomen.

Igor is een klein lieveheersbeestje. Hij traint heel hard voor de stippelspelen, die elke vier maanden plaatsvinden en waar alleen lieveheersbeestjes aan deel kunnen nemen. De lieveheersbeestjes doen push-ups, lopen, springen, fietsen en zwemmen tot ze helemaal in topvorm zijn. Igor oefent vooral zijn stembandjes. Wat gaat hij dan doen op de Stippelspelen? Oefeningen op de balk? Turnen? Tafeltennissen? Nee, daar is Igor echt nog een beetje te klein voor. Maar dat klein zijn heeft zijn voordelen! Want kleine lieveheersbeestjes wegen bijna niets en kunnen mee met het roeiteam om het tempo aan te geven. ‘Hup Hoi!’, klinkt het uit Igors kleine mondje. En daar gaat het team wel héél hard van roeien!

Stippelbeestje is een boekje dat sport en Olympische Spelen als thema heeft. Goed ingehaakt met geweldig leuke illustraties en een verhaaltje dat kinderen even laat proeven aan sporten die je kunt beoefenen. Het kleurgebruik is summier. Rood en zwart. Meer is er ook niet nodig. Igor wekt meteen sympathie op bij de lezers, want een lieveheersbeestje is klein, maar Igor is ook nog eens een mini-lieveheersbeestje. Zijn kleine stemmetje dat telkens ‘Hup Hoi’ roept, is voor kinderen uitermate vermakelijk.

Het boekje is aan het sport gelinkt en het is misschien wat vreemd om (voor) te lezen als er geen Olympische Spelen zijn, maar evengoed vermakelijk. Als je je kindje iets wilt voorlezen over sport of er kennis mee wil laten maken, is dit een erg leuk boekje om spelenderwijs een gesprekje te starten. Sowieso een must-have voor in de kast als de Spelen zich weer aandienen.

Titel: Igor Stippelkampioen
Auteur: Guido van Genechten
Illustraties: Guido van Genechten
Uitgever: Clavis
ISBN: 9789044819687
Prijs: € 12,95