Voorlezen aan je peuter of kleuter is een van de leukste dingen die je kunt doen. Samen op de bank of in bed kruipen. Dicht tegen elkaar aan. Mooi boek erbij en een wereld ontdekken die grenzenloos is. En wil je dat moment nóg leuker maken dan het al is? Hier zijn 5 tips om voorlezen net even dat extra kersje op de taart te geven!

1. Lekker op schoot
Zorg dat jij en je kind comfortabel zitten. Als het kan, lekker op schoot. Elkaar aanraken en opwarmen tijdens het lezen geeft een extra warm en veilig gevoel.

2. Stemmetjes
Probeer je stem een beetje te verdraaien als je de zinnen van een karakter voorleest. Je kind vindt het geweldig als het verhaal op deze manier nog meer tot leven komt!

3. Je eigen draai aan het verhaal
Soms zou je willen dat een zin iets anders geformuleerd werd dan de auteur had geschreven. Erg? Nee, helemaal niet! Je mag het verhaal best een beetje aanpassen. Daar worden jij en je kleuter allebei blij van en geeft het verhaal een extra mooi randje.

4. Ga met je kind op zoek naar leuke dingen in illustraties
Prentenboeken en kinderboeken zijn rijkelijk geïllustreerd. En daar kun je samen van genieten! Ga eens op zoek naar leuke details. Wat vindt jouw kind bijzonder aan een illustratie? Fantasie? Herkenbare dingen? Genoeg om samen over te kwebbelen.

5. Kies een boek uit dat je zelf ook leuk vindt!
Niet onbelangrijk: hoe leuker jij het boek vindt, hoe beter je het voorleest! En dat maakt het voor je kind weer fijner om te luisteren en te beleven. Zorg ervoor dat je een subtiele vinger in de pap hebt bij het aanschaffen en kiezen van prentenboeken en kinderboeken.