Je hebt van die kinderboeken die anders zijn dan andere. Gekker. Leuker. Opvallender. ‘Een vriendje voor altijd’ is er zo een. Het boek trekt de aandacht door het opvallende, hemelsblauwe omslag en het boek heeft letterlijk een gouden randje.

Denkbeeldige vriendjes: met een beetje geluk, een tikkeltje magie en wat elektriciteit op het juiste moment, rollen ze zo je leven binnen. Mattie in ieder geval wel. Hij is een uitstekend denkbeeldig vriendje. Hij doet alles met je waar je zin in hebt. En hij blijft bij je, zo lang als je hem nodig hebt. Maar… als een kind een écht vriendje vindt, verdwijnt Mattie stukje bij beetje en wacht dan op een nieuw kind dat zijn maatje wil zijn. Stiekem droomt Mattie ervan een echte, beste vriend te ontmoeten. Eentje die áltijd zijn vriendje blijft.

Op een dag komt Mattie in Sams leven. Mattie heeft het nog nooit zó naar zijn zin gehad. Mattie en Sam doen alles samen. Tot Sam op een dag thuiskomt en Mattie verteld over Sammie, zijn nieuwe vriendinnetje. Mattie is bang dat hij zal verdwijnen, maar Sam zweert plechtig dat Mattie altijd zijn vriendje zal blijven. Mattie heeft zijn twijfels, maar dan neemt Sam zijn nieuwe vriendinnetje mee naar huis. En wonderbaarlijk maar waar: Sammie heeft zelf ook een denkbeeldig vriendje meegenomen! Haar naam is Maartje en ze vormen een geweldig kwartet. Maar zal dit altijd zo blijven…?
 

Over het boek

Zet twee Ierse kinderboekenmakers bij elkaar en het resultaat is een juweel van een boek. Dit zalige verhaal over (denkbeeldige) vriendschap van de hand van Eoin Colfer en Oliver Jeffers neemt je op een luchtige manier mee in een wereld die voor kinderen heel reëel is. De teksten zijn humoristisch en de illustraties scheppen een prachtige tweedeling tussen echt en denkbeeldig.
 

Vlag en Wimpel

Een vriendje voor altijd ontving een Vlag en Wimpel van de griffeljury. Uit het juryrapport: ‘Colfers typering van het zielenleven van de ijle wezentjes is prachtig (…) Een vriendje voor altijd is naast een sprankelend en lichtvoetig verhaal over de belevenissen van vier verschillende vrienden een verrassend verhaal over wat vriendschap is.’

Een vriendje voor altijd
auteur: Eoin Colfer
illustraties: Oliver Jeffers
Uitgeverij: De Fontein
Prijs: €13,99
Vanaf 5 jaar