pax cover sara penny packer jon klassen somoisoDit boek nam ik eigenlijk mee omwille van de cover. De geweldig mooie illustratie op het omslag is namelijk gemaakt door Jon Klassen, een ongekend talent in sobere platen die ondanks hun minimalistische uitstraling enorm tot de verbeelding spreken.

Die illustraties vertalen perfect het verhaal: Pax is een boek dat je grijpt en niet meer loslaat. We maken kennis met Peter en Pax: een jongen en zijn tamme vos, die vanwege de komende oorlog gedwongen zijn afscheid van elkaar te nemen onder dwang van de vader van Peter.
 

Onafscheidelijk

Na deze hartverscheurende gebeurtenis wordt Peter wordt naar zijn opa gebracht, Pax blijft verward en alleen achter in het bos. Maar zowel Peter als Pax weten één ding zeker: ze zijn niet waar ze zouden moeten zijn: bij elkaar. Er is maar één optie: elkaar terug vinden. En dan beginnen ze allebei aan een lange, fysieke en mentale reis.
 

Pax en Peter

Het verhaal wordt vanuit beide hoofdpersonen verteld: we lezen om en om over de belevenissen van Peter en Pax. Een prachtige, ontroerende manier om de lezer mee te nemen in de wonderbaarlijke ontwikkelingen die deze onafscheidelijke zielen doormaken wanneer ze niet samen zijn. De toon en het taalgebruik zijn zorgvuldig gekozen en laten je tijdens het lezen continu verlangen naar meer.
 

Kinderboek?

Niet alleen voor kinderen is dit een mooi verhaal, ook volwassenen worden geraakt door de krachtige liefde die hier op zo’n pure wijze wordt beschreven. Als je een boek zoekt voor op je Must-Have lijst: Pax kun je er zonder twijfel op zetten.
 

Titel: Pax
Auteur: Sara Pennypacker
Illustraties: Jon Klassen
Prijs: €15,82
Leeftijd: vanaf 10 jaar (hier geleden door 7+)
 

Pax: Nominaties/prijzen

National Book Award Longlist
New York Times Bestseller
An Amazon Best Book of the Year