Er zijn van die kinderboeken die meteen de aandacht trekken. Tussen alle mooie, zoete omslagen die je tegenkomt in de schappen van de boekhandel, springt dit exemplaar er direct uit. Witte omslag, harde kleuren en een verschrikkelijke plaat op de voorkant. In één woord: heerlijk.

De generaal, waarmee je kennis maakt op de cover, is de baas van het boek. Hij heeft besloten dat hij de held is van het verhaal. En daarbij hoort een gewiekst plan… hij dient namelijk op het door hem gekozen moment het verhaal binnen te kunnen stappen. En hoe krijg je dat voor elkaar? Juist, door de rechterpagina leeg te houden.

De generaal plaatst daarom een soldaat op de linkerpagina, die alle mensen tegen moet houden die van plan zijn om over te steken naar de rechterpagina. Er komen steeds meer mensen op de linkerpagina. Het wordt er nu wel heel erg vol… hoe lang zal dit nog goed gaan?

Stiften
Dit wonderbaarlijke verhaal is volledig vervaardigd met viltstift. Opvallend is het juiste woord. Dikke lijnen, lekkere krassen, kinderlijke tekeningen. Een genot om naar te kijken, want hoewel kinderlijk ogend, zijn de illustraties consequent en voorzien van een fijne laag humor. Zo maken we op de schutbladen al kennis met alle mensen die zich langzaamaan verzamelen op de linkerbladzijde. Dat zijn bijvoorbeeld Toon, Carla en Johan, maar ook Ietie (juist, die van die fiets en de telefoon), 1, 2, 3, 4 en 5 én hun moeder, Baantjer, Wubbo en Yoko. Voor papa’s en mama’s veel grinnik-materiaal.

Kijken, kijken, slappe lach
De platen op de linkerpagina, die steeds voller en voller worden, bieden ontzettend veel kijk- en zoekplezier. Zelfs na een aantal keer lezen, vinden ouders en kinderen wéér nieuwe details die nog niet eerder waren ontdekt. Spoken, rondvliegende Wubbo’s, Kareltjes Konijn, families met blauwe gezichten: genoeg gekkigheid op een hoop om kleintjes de slappe lach te bezorgen. Het feit dat de linkerpagina steeds voller en kleurrijker wordt en de rechterpagina daarmee een enorm contrast vormt doordat deze wit blijft, maakt dit prentenboek een heel bijzonder geval.

Titel: Tot hier en niet verder!
Auteur: Isabel Minhós Martins
Illustraties: Bernardo P. Carvalho
Prijs; €13,95
ISBN: 9789025761905
Uitgever: Gottmer
Site makers: Planeta Tangerina