Amsterdam, 20 december 2015: boekhandel Scheltema loopt langzaam vol. Kinderen ploffen neer op kleurige kussens, volwassenen verzamelen zich daaromheen op de kinderboekenafdeling van deze prominente boekhandel. 

Knettergek mens
Joris van de Leur  van uitgeverij De Fontein verschijnt ten tonele en houdt een kort en bondig monoloog over een knettergek mens dat door haar maffe afstudeerproject binnenrolde bij zijn uitgeverij. In een aantal jaar groeide zij uit tot een van de populairste kinderboekenmakers van Nederland: Loes Riphagen.

Knippen, knippen, knippen
Na Joris komen Loes en haar vader aan het woord. Loes’ vader steekt van wal met een heerlijk verhaal over Loes en de familiegeschiedenis en Loes doet zelf een boekje open over hoe haar nieuwste werk ‘Bij de neus genomen’ tot stand kwam. Uren knip-, fotografeer- en inkleurwerk zijn er in dit boek gekropen, met een bijzonder resultaat als gevolg. Gelukkig maar, al die schaarblaren waren dus niet voor niets. Na dit kijkje achter de schermen vormt zich een flinke rij voor de signeertafel, waar Loes een tekeningetje en haar naam in je (kersverse) boek neerkrabbelt.

Bij de neus genomen: het boek
Het boekje heeft een prettig formaat en valt op door het feit dat het net een theatertje met coulissen is. Voorzichtig bladeren (vooral bij de eerste bladzijdes, want die geven niet zo mee door de geringe hoeveelheid overgebleven papier) is verstandig, want kleine kinderhandjes maken in dit delicate werkje snel vouwen of scheurtjes.

Het verhaal gaat over een blauw olifantje in de tijd dat olifanten nog korte neuzen in plaats van lange slurven hebben. Dit olifantje is echter een eigenwijs en nogal nieuwsgierig exemplaar, dat zijn neus maar al te graag in andermans zaken steekt. Dat gaat goed, tot het olifantje op een dag een krokodil tegen het lijf loopt…

Kindjes zullen zich dit verhaal met plezier voor laten lezen. Het is niet te lang, makkelijk te begrijpen en humoristisch. De illustraties vertellen – meer dan tekst – het verhaal op een luchtige, grappige manier. Kinderen die van zoekplaatjes houden, kunnen in dit boek uren snorren naar de honderden details op de pagina’s. Je raakt niet uitgekeken.

De illustraties zijn uitgevoerd in zwart-wit, sommige onderdelen zijn gedrukt in een pantonekleur, wat ervoor zorgt dat ze er keihard uitspringen. De illustraties bestaan uit uitgeknipte onderdeeltjes die door Loes vakkundig in elkaar gepuzzeld en daarna gefotografeerd zijn. Het totaalplaatje werd daarna digitaal van kleur voorzien. Hoe? Zo:

Bij dit boek is overigens ook een app verschenen, die binnenkort gratis te downloaden is in de App Store (biedt in-app-purchases). Meer info over de app vindt je op deze pagina.

Titel: Bij de neus genomen
Auteur: Loes Riphagen
Illustraties: Loes Riphagen
Uitgever: De Fontein
Prijs: €22,99
ISBN: 9789026138423