Kik is op mik prentenboek recensieEen boek ter ere van het Bosch-jaar dat in 2016 start. Kik is op Mik is een combinatie tussen leesboek en stripverhaal voor jonge kinderen.

Kik en Mik wonen beide op een hoge berg. Tussen hen in is een dal. Kik is een beetje verliefd op Mik en wil hem dat graag vertellen. Ze schrijft hem een brief, bindt deze aan een roos en gooit hem naar de berg van Mik. Maar de brief komt niet ver genoeg. Dan besluit Kik de brief zelf naar Mik te brengen. En dat is het begin van een lange, spannende reis door een vreemde wereld waarin je allemaal vreemde, behulpzame wezens ontmoet.

Zelf lezen
Kindjes in groep drie kunnen dit boekje zelf lezen. Voor hen is het taalgebruik duidelijk en grappig. Het verhaal is wat aan de lange kant, en dat maakt het voor kinderen in groep drie een hele kluif om in een keer uit te lezen.

Voorlezen
Voorlezen is – volgens de flaptekst – ook een optie. Ik heb het boek voorgelezen aan mijn dochter en had er persoonlijk wel wat moeite mee. De stripverhaalvorm is niet zo geschikt om voor te lezen. Ik kon mijn aandacht was lastig bij het verhaal houden door de staccato schrijfwijze (wat overigens niet aan de schrijfster te wijten is, maar meer aan het AVI E3 niveau van het boekje) en de ietwat onsamenhangende belevenissen die tijdens de reis plaatsvinden.

 

Illustraties
De illustraties zijn op het eerste gezicht een mooie ode aan Bosch. De cover ziet er mooi uit en beloofd een bijzonder boek dat je meeneemt in een betoverende wereld. De eerste pagina’s zijn charmant en een beetje vervreemdend en maken een sprookjesachtige indruk. Na een aantal pagina’s ontstaat echter een lichte ergernis vanwege de kwaliteit van de illustraties. In veel illustraties zitten beelden met een lage resolutie waardoor een storend raster zichtbaar is. Misschien is dat met opzet gedaan, maar vooralsnog lijkt het geen bewuste keuze, wanneer je bijvoorbeeld Mik op de eerste pagina met Mik op de laatste pagina vergelijkt. Ik zie liever beelden met en mooie textuur dan met een resolutie-probleempje. Het idee achter de illustraties is wel leuk en de platen leggen een directe link met Bosch. Dat is goed aangepakt.

Dus?
Al met al is het idee achter dit verhaal grappig voor kinderen die het zelf willen/kunnen lezen. Het is jammer dat het boekje als voorleesboek niet zo geschikt is, maar kinderen kunnen er zelf wel goed mee aan de slag. De illustraties zijn conceptueel gezien goed uitgedacht, maar de uitwerking verdient wel wat extra aandacht.

Titel: Kik is op Mik
Auteur: Sietske Mol
Illustraties: Sarike van Wijgerden
Prijs; €9,95
ISBN: 9789051164916