Mees en mama bakken pepernoten. ‘Hoe oud is Sinterklaas eigenlijk?’, vraagt Mees. Mama weet het niet precies. Mees stelt nog veel meer moeilijke vragen. En mama geeft moeilijke antwoorden. Dan begint het Sinterklaasfeest.

Hoe oud is Sinterklaas? behandelt in verhaalvorm de vragen die kinderen op een bepaalde leeftijd gaan stellen rondom Sinterklaas. Mees heeft kinderen in zijn klas horen zeggen dat Sinterklaas niet echt bestaat. Maar die cadeautjes in zijn schoen dan? En waarom heeft papa een doos met Sinterklaaskleren? En lijkt het paard van Sinterklaas niet heel erg op Bingo, het paard van Mees’ oma?

Twijfelen over Sinterklaas
Voor kinderen die twijfelen over het bestaan van Sinterklaas is dit boek een leuke aanleiding om het eens over Sinterklaas te hebben. Op een luchtige manier worden twijfels ter sprake gebracht, maar de waarheid blijft in het midden. Als kinderen erg nieuwsgierig zijn, zullen ze naar aanleiding van dit verhaal doorvragen. Ze kunnen ook doorbladeren naar het laatste gedeelte in dit boek, waar meer achtergrondinformatie te vinden is over deze Hollandse traditie. Deze info is overigens ook voor ouders leuk.

Het boekje is vlot geschreven. Geschikt voor kinderen die wat groter zijn, gezien het thema, maar ook door de schrijfstijl. Mees bevindt zich een aantal keer in een andere setting en de overgangen zijn een beetje abrupt. Kinderen moeten dus wel goed de aandacht erbij houden.

De illustraties van Barbara de Wolf zijn heerlijk: ruw en een tikkeltje chaotisch, wat fijn aansluit bij het twijfel-thema van dit verhaal.

Uitstraling
Wat dit boekje wel verdient, is een mooie, harde kaft in plaats van de soft cover die er nu omheen zit. Een harde kaft maakt het meet boek en geeft het een degelijke uitstraling, dat mis je wel een beetje tijdens het lezen. Een tweede puntje is dat er (gezien vanuit vormgevers- en voorleesoogpunt) wat meer paginamarge had mogen zijn. Door meer ruimte om de tekst worden de regels korter en dat leest lekkerder. Nu zijn de pagina’s wat aan de volle kant.

Ontrafelen van het mysterie
Hoe oud is Sinterklaas? is een leuk begin van het ontrafelen van het mysterie dat Sinterklaas heet. Als je kinderen die kant opgaan, kun je dit boekje eens met ze lezen en kijken wat voor vragen erop volgen. Voor de allerkleinsten verstoppen we dit boekje nog even op een heel geheime plek 🙂

Titel: Hoe oud is Sinterklaas?
Auteur: Bette Westera
Illustraties: Barbara de Wolf
Uitgever: SBA Pers
Prijs: €9,90

Meer vind je op:
www.hoeoudissinterklaas.nl