‘Deze hoed is niet van mij’ van Jon Klassen is geen doorsnee kinderboek. Zwarte kaft, simpele illustratie. Een opvallend exemplaar tussen alle vrolijk gekleurde omslagjes op de kinderboekafdeling van de boekhandel. 

Jon Klassen is een meesterlijke illustrator en verteller. ‘Deze hoed is niet van mij’ blinkt uit in simpelheid. Zo lijkt het. De teksten en illustraties zijn zo briljant in subtiliteit dat het een feestje is om dit boek te lezen. Ook voor ouders. Of misschien wel juist voor ouders. De regels zijn kort en veelzeggend. Door middel van de sobere, intrigerende illustraties – waarin minimale verschillen te vinden zijn – zorgt Klassen ervoor dat de argumenten van de hoofdpersoon op een lachwekkende manier worden weerlegd.

Kinderen moeten even wennen aan het feit dat het verhaal niet helemaal uitgeschreven is, maar dat ze zelf door suggestieve illustraties de clou van het verhaal moeten achterhalen. Goed om ze op die manier te prikkelen zelf na te denken. Klassen bewijst zich met dit boek een meesterverteller én tekenaar.

Titel: Deze hoed is niet van mij
Auteur/illustrator: Jon Klassen
Geschikt voor 0 – 6 jaar
Prijs: €13,95

ISBN: 978-90-257-5491-4