kleine heks lacombe kinderboek prentenboekHet verhaal begint – zoals ook andere boeken van Lacombe – met een onbestemd gevoel. Volharding, troosteloosheid, eenzaamheid en een sprankje hoop. Liesbeth is een jong meisje dat een groot deel van haar leven alleen doorbrengt. Haar ouders werken hard, hebben geen tijd voor Liesbeth en begrijpen niets van de talenten van hun bijzondere dochter. Gelukkig heeft Liesbeth haar grootmoeder Olga.

Wanneer de feestdagen aanbreken reist Liesbeth naar haar grootmoeder. Een dame die haar en haar vreemde gewoonten als enige in de wereld lijkt te begrijpen. Bij haar grootmoeder treft Liesbeth ook haar vriendje Edward, die meer voor Liesbeth voelt dan alleen vriendschap. Op een avond neuzen Liesbeth en Edward op zolder door oude boeken, zoekende naar informatie over een laatste kruid voor in hun herbarium. Ze stuiten op een onbekend boek, waarop oma Olga de kamer instormt en hen beiden wegjaagt. Na deze vreemde gebeurtenis raakt Edward zoek en doet Liesbeth een bijzondere ontdekking.

Abrupt
Het boek is geschreven voor iets oudere kinderen en volwassenen. Een mooi verhaal, dat naar mijn mening nog wel wat verder uitgewerkt had mogen worden. Er zit veel materiaal in dat vraagt om uitdieping, maar het blijft redelijk oppervlakkig. Het einde is wat abrupt. In principe is de verhaallijn afgerond, maar de honger naar meer (wat gaan Olga en Liesbeth nu doen, wat heeft Olga vroeger gedaan, wat kan Liesbeth van haar leren en hoe houden ze dit verborgen voor de omgeving?) blijft knagen.

Wat prachtig wordt neergezet, is de tere band tussen Liesbeth en Edward. Een mooie, gevoelige vriendschap die veelbelovend wordt beschreven. Het thema vriendschap/liefde in combinatie met het thema hekserij maakt dat ook dit verhaal fascinerend is.

Droomwereld om in te verdwalen
De illustraties van Lacombe zijn – in de lijn der verwachting – geweldig. Mysterieus, indrukwekkend en de sprookjesachtige sfeer druipt van de pagina’s af. Als je geen zin hebt om te lezen, volstaat het ook om alleen naar de platen in dit boek te kijken. Lacombe laat je een wereld induiken die je fantasie prikkelt, je omarmt en waar je nooit meer uit weg wilt. In zijn illustraties kun je verdwalen.

De Kleine Heks
Auteur: Benjamin Lacombe & Sébastien Perez
Illustraties: Benjamin Lacombe
Prijs: €15,95
Geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar
ISBN:9789044822618
Uitgever: Clavis