De Kinderboekenweek is een begrip in Nederland. Al jaren. De iconische tien dagen in oktober zijn niet meer weg te denken uit de oerhollandse tradities. Waarom is Nederland zo dol op deze bijzondere week?

Natuurlijk vanwege het Kinderboekenweekgeschenk: wanneer je tijdens de Kinderboekenweek voor een bepaald bedrag aan boeken koopt, krijg je een kinderboek cadeau. Dit is verreweg het meest bekende onderdeel van deze kleurrijke ‘week’. Deze succesvolle actie bestaat ruim 60 jaar.

Promotie van het kinderboek
De organisatie van de Kinderboekenweek ligt in handen van CPNB (Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek), een organisatie die in 1930 werd opgericht door boekverkopers en uitgevers met als doel de boekverkoop te stimuleren. Het eerste evenement dat in het leven werd geroepen, was ‘Dag van het Boek’. Na een jaar onderging deze dag de transformatie tot Boekenweek, die ook toen al tien dagen duurde. In 1954 voegde de organisatie daar een verkiezing aan toe: Kinderboek van het Jaar, welke een eerste prijs uitreikte aan het boek ‘Lawines Razen’ van An Rutgers.

Kinderboekenweekgeschenk
In 1955 kreeg de Kinderboekenweek haar huidige naam en werd het Kinderboekenweekgeschenk geïntroduceerd. In de eerste jaren kreeg letterlievend Nederland een poster cadeau bij de aankoop van hun boeken, gevolgd door een bouwplaat van het Muiderslot, een boekenspel en een poppenkast. In 1962 werd het eerste boek, Keesje Kruimel, meegegeven als geschenk en tot op heden ontvangen we nog steeds een speciaal voor de Kinderboekenweek geschreven publicatie bij aankoop van boeken.

Thema’s
De Kinderboekenweek kent sinds 1966 thema’s. Het eerste thema was Kind en de Dierenwereld, sindsdien wordt Nederland ieder jaar verrast met een tot de verbeelding sprekend thema. We vierden het afgelopen jaar Feest en in 2015 kan iedereen zijn bovenkamer prikkelen met het thema Raar, maar waar, een thema over natuur, techniek en wetenschap.

Prijzen op het boekenbal
De aftrap van deze kinderboeken-tiendaagse is het Kinderboekenbal. Een groot feest waarbij schrijvers, illustratoren, uitgevers en boekverkopers welkom zijn, maar waarvoor uiteraard ook kinderen zijn uitgenodigd. Het Kinderboekenbal is, behalve een feest met muziek, presentaties en workshops, een podium voor de uitreiking van een vijftal gewilde prijzen: Griffels, Penselen, Paletten, Boekensleutel en Vlag en Wimpel. De Zilveren Griffel wordt uitgereikt aan de beste Nederlandstalige én vertaalde kinderboeken van het voorgaande jaar. Op het Kinderboekenbal maken de winnaars van de Zilveren Griffels kans op een Gouden Griffel. Deze prijs wordt overigens alleen uitgereikt aan een Nederlands kinderboek. Voor het Zilveren en Gouden Penseel gelden dezelfde regels, alleen draait het bij deze prestigieuze prijzen om de mooiste illustraties.

Boeken, boeken, overal boeken
De Kinderboekenweek is door de jaren heen uitgegroeid tot een indrukwekkend fenomeen. Niet alleen boekwinkels, maar ook bibliotheken, basisscholen, uitgevers, app-makers en televisieprogramma’s haken in op deze bijzondere week. Je vindt in heel Nederland activiteiten in de vorm van voorlezen, voorstellingen, workshops en acties rondom kinderboeken. Scholen krijgen speciale pakketten aangeboden, bibliotheken organiseren voorleesdagen, boekenwinkels worden uitbundig aangekleed en er zijn veel op kinderen gerichte tentoonstellingen te vinden in Nederlandse musea. Genoeg redenen voor Nederland om de Kinderboekenweek een warm hart toe te dragen.

 

Magazine Lees!

Dit artikel verscheen in het gratis magazine ‘Lees!’ dat Somoiso maakte om ouders met jonge kinderen te inspireren en hen een handvat te bieden in de kleurrijke wereld van kinderboeken. Je kunt het hele magazine hier gratis online lezen.

Somoiso maakte voor de Kinderboekenweek een prachtige uitgave: van Hanneke van der Meer kwam deze maand het gloednieuwe prentenboek ‘Het rare verhaal van Professor Staal’ uit. Samen met de app ‘Professor Staal’ een superleuke lees- en interactieve belevenis.

 

kinderboekenweek hoe en wat

 

Download de app Bestel het prentenboek