Ben jij een voorleesmama of -papa? Of ben je helemaal niet zo’n lezer en komt het maar heel soms voor dat jullie samen in een boek duiken?

 

waarom voorlezen voordelen lezen kinderenAlle ouders en kinderen verschillen en geen gezin is hetzelfde, maar een rode draad is dat veel ouders het leuk vinden om voor te lezen aan hun kinderen: ruim 82% leest dagelijks tot 4 keer per week voor (zie een eerder blog van Somoiso, ‘Kinderen voorlezen, in cijfers’).

 

Gezellig, voorlezen!
Voorlezen doe je omdat het leuk is, om een rustmomentje in te bouwen, om samen om met je kind iets gezelligs te doen en omdat het fijn is om tegen elkaar aan te kruipen. Voorlezen zorgt voor een fijne, relaxte sfeer en geeft ouders en kinderen een behaaglijk gevoel. Maar behalve dat geef je je kind nog veel meer dingen (onbewust) mee als je regelmatig een boekje voorleest. Wij zetten een aantal pluspunten voor je op een rij.

 

De plussen van voorlezen
1. sleutel naar andere werelden
Wanneer je voorleest, neem je je kind even mee naar een andere wereld. Dat kan een fantasiewereld zijn waar kinderen hun fantasie de vrije loop kunnen laten. Maar in boeken komen ook andere thema’s voor. Zo komt je kind door middel van verhalen ook terecht in de wereld van volwassenen, een mooie manier om hem of haar te leren hoe de wereld van ‘de grote mensen’ werkt. In beide gevallen vergroot het begrip van de wereld: wat is echt, wat is fantasie, hoe werkt de wereld om mij heen en hoe ziet de wereld eruit in andere situaties en culturen?

 

2. stimuleren van woordenschat en taalgebruik
Kinderen die worden voorgelezen, leren nieuwe woorden en betekenissen. Ze kennen in beginsel niet alle woorden die gebruikt worden in boeken, maar omdat ze woorden binnen een context aangeboden krijgen, kunnen kinderen woorden plaatsen en actief gebruiken. Natuurlijk leren ze ook woorden en betekenissen door met ouders over verhalen en plaatjes te praten.

 

3. verbetering van het concentratievermogen
Wanneer je het soort boek afstemt op de leeftijd van je kind – denk aan plaatjesboeken voor heel kleine kinderen en korte verhalen voor iets grotere kinderen – leert je kind zich steeds langer te concentreren op een verhaal.

 

4. taalkundig begrip
Ook al zijn kinderen nog jong, wanneer ze voorgelezen worden, ontwikkelen ze taalkundig begrip. Niet alleen de woordenschat wordt groter, maar ook leren ze begrijpen hoe  zinnen in elkaar zitten, en welke taalkundige regels er zijn.

 

5. stimulering van sociaal-emotionele vaardigheden
Kinderen krijgen ontzettend veel indrukken die ze allemaal moeten verwerken. Naar school gaan, broertje of zusje erbij, verhuizing, kinderfeestjes van eerste vriendjes en vriendinnetjes. Door samen boeken te lezen over herkenbare onderwerpen, kan je kinderen helpen bij het verwerken van al die indrukken. Kinderen leven mee met karakters in boeken en leren zo spelenderwijs zichzelf ook in te leven in andere mensen en kinderen.

 

6. voorlezen maakt lezers
Kinderen die voorgelezen worden en beschikking hebben over boeken die ze zelf mogen en kunnen pakken, zijn gemotiveerd om zelf te leren lezen. Door kinderen voor te lezen, wordt boeken lezen gezien als positieve bezigheid. Kinderen zijn vertrouwd met taal en zullen sneller en makkelijker zelf leren lezen. Overigens betekent het niet dat kinderen die zelf kunnen lezen, niet meer voorgelezen hoeven te worden. Juist wel, want dat blijft een leuke bezigheid en ook basisschoolkinderen vinden het erg leuk als ze worden voorgelezen. Gewoon blijven doen!